I nyhetsbrevet Kurser i fokus berättar vi mer på djupet om vår kursverksamhet. Vi presenterar kursledare, intervjuar företag och kursdeltagare. Allt för att ge en bättre bild av kurserna och hur de kan göra nytta för våra anslutna företag.
Jobba säkrare – gå kurs om hot och våld
Allt fler i transportbranschen upplever hotfulla situationer i sitt arbete. TYAs kurs Hot och våld på jobbet ger deltagarna verktyg för att hantera händelserna.
– Lidandet kan vara stort och kostsamt både för individen och företaget. Här får du chansen att fundera på de här frågorna i lugn och ro, och blir bättre rustad att möta hot och våld i vardagen, säger Åsa Ståludd, kursansvarig projektledare på TYA.
Hot och våld på jobbet är en fysisk heldagskurs som funnits tillgänglig för alla TYAs delbranscher i snart tio år. Den innehåller praktiska övningar i att identifiera svåra situationer och fungerande metoder, samt mental förberedelse och vardagstaktik.
– Det bygger mycket på att man pratar igenom olika scenarion. Kursledaren är väldigt duktig på att ställa frågor som gör det intressant och relevant för alla. Du får praktiska tips på hur man kan göra i en faktisk situation, men också förslag på hur man kan jobba proaktivt. Den täcker in både före, under och efter, säger Åsa Ståludd.
”Alla kan bli utsatta”
De flesta deltagarna har varit taxiförare och miljöarbetare. Men även inom petroleumbranschen ser man en ökning av hot och våld.
– Det är en ny realitet och ytterligare en aspekt som vi måste lägga till i vårt redan omfattande säkerhetstänk, säger Mats Illerstål, driftchef på Martinsen Transport i Göteborg och medlem i TYAs branschråd för petroleumbranschen.
Kursen gjorde att jag fyllde på verktygslådan med många bra verktyg att använda vid konflikt.
Det finns vissa områden där hans medarbetare inte kör på kvällar och nätter – allt för att undvika onödiga risker. Mats Illerstål berättar också om hotfulla verbala situationer som uppstått när lastbilschaufförer bett bilar som står i vägen att flytta på sig.
– Förarkåren har ibland svårt att erkänna att man känner sig hotad. Man tycker att man klarar sig själv. Men alla kan bli utsatta för sådant här, säger Mats Illerstål.
Stort behov av kunskap
TYA:s kurs vänder sig till alla personer i branschen som riskerar att hamna i hotfulla och våldsamma situationer.
– Tyvärr finns det ett stort behov av kursen, det har framkommit från flera håll, bland annat genom våra branschråd, säger Åsa Ståludd.
Utöver Hot och våld på jobbet erbjuder TYA nu också en ny kurs specifikt för tankbilsförare och stationspersonal. Kursen heter Hantera och undvika konflikter och är en anpassning av Hot och våld på jobbet.
Läs mer om och anmäl dig till kurserna:
Röster från deltagare:
”Kursen gav mig nya perspektiv och tips på hur jag ska bemöta och agera i utmanande situationer.”
”Det viktigaste jag fick med mig från kursen var funderingar kring hur jag som person ska agera för att förebygga händelser.”
”Kursen gav mig lärdomar kring hur jag kan bli bättre på att hantera oväntade situationer och tänka till när det kommer till att bli bättre på att lyssna.”
”Kursledaren var kanonbra, kompetent och erfaren. Han varvade teori med egna upplevelser och följde gruppen, vilket upplevdes väldigt lyhört och givande. Rolig och värdefull kurs.”
Framgångsfaktorn för en lyckad APL – gå TYAs handledarkurs
Att ta emot APL-elever är en viktig uppgift för branschen. För att det ska bli en så lyckad upplevelse som möjligt finns TYAs APL-handledarutbildning till hjälp. Den innehåller verktyg för att stärka kompetensen och säkerhetsmedvetenheten hos företag som tar emot elever.
På Kaunis Iron och Kaj Johansson Åkeri har man låtit flera medarbetare gå utbildningen. I en kort intervju med Maria Forsell, HR-chef på Kaj Johansson Åkeri, Sven-Erik Olsen, produktionschef på Kaunis Iron och Maria Törmä Lindmark, platschef på Kaunis Iron berättar de om vad de har fått ut av ett bättre handledarskap.
Läs hela intervjun
Vinst att låta medarbetarna gå kursen
Historiskt sett har Kaj Johansson Åkeri i Vännäs inte haft särskilt många utbildade handledare men det har man ändrat på de senaste åren.
– Förutom att vi får nya, duktiga kollegor genom APL:en ser vi det som ett sätt att erbjuda något extra till medarbetarna. Man märker hur de pratar om eleverna på ett nytt sätt, hur de uppmärksammar olika situationer i arbetet och hur de engagerar sig och tar initiativ, säger Maria Forssell.
En mycket uppskattad del av TYAs handledarutbildning handlar om att kursdeltagarna kommer tillbaka med ökad kunskap om elever med särskilda behov.
– Det är en styrka att ha personal som kan de här sakerna, säger Maria Forssell.
Fem kursdagar – en investering för bättre säkerhet
För Kaunis Iron, som kör malm från järnmalmsgruvan i Pajala, är det den ökade kompetensen och det stora fokuset på säkerhet som gör de fem kursdagarna på APL-handledarutbildningen värt det.
– Det är inte en kostnad, det är en investering i kunskap och säkerhet, säger Sven-Erik Olsen, och fortsätter:
– Vi som företag kan stå raka i ryggen och säga att våra förare kan det som de ska kunna i arbetet. Om bara ett släp går i diket på grund av bristande utbildning så kostar det mångdubbelt mot vad de här utbildningsdagarna kostar oss.
Bredare ansvarsområden – inte bara APL
Hos Kaunis Iron är de TYA-utbildade handledarna inte bara aktiva när det finns APL-elever på plats. De har även ett utökat ansvar vid den två veckor långa introduktionen av nyanställda.
– Om vi rekryterar en erfaren förare, som kanske har kört timmerbil i 30 år, så kan handledaren vara yngre och mindre erfaren. Men vid introduktionen är det ändå handledarens ord som avgör, det är handledaren som är expert på våra rutiner, vårt arbetssätt och vår säkerhet, säger Sven-Erik Olsen.
Att då ha en TYA-utbildning i ryggen ger en trygghet i handledarrollen.
– Med rätt förutsättningar får handledarna mer kött på benen. Att veta att handledarna har rätt utbildning är viktigt i de situationerna.
Det finns också en stor fördel med att ha flera handledare på arbetsplatsen med samma utbildning och kunskapsbas.
-Det stärker lärandet i organisationen att de kan komma med tips och råd till varandra, påpekar Maria Törmä Lindmark.
Ergonomikurser e-learning
Caroline Ljunglöf är ergonom och arbetar som projektledare på TYA. Hon har varit med och tagit fram TYAs utbud av e-learning inom ergonomi.
Vad har vi egentligen för kurser inom ergonomi på TYA?
– På TYA har vi ett antal e-learningkurser. En generellt hållen ”Ergonomi – Bas” och sedan en uppsättning yrkesinriktade som bygger vidare på kunskaperna från baskursen. Utbudet täcker ergonomi för distributionsförare, terminal- och lagerarbetare samt däckmontörer. Utöver e-learning har vi också en fysisk kurs som heter ”Ergonomi och hälsa”.
Läs hela intervjun
Vad är på gång inom ergonomi?
– Under våren lanserar vi ”Ergonomi för flyglastare” och om allt går enligt plan finns under hösten även yrkesinriktade kurser för stationspersonal, tankbilsförare samt sug- och spolbilsförare. Längre fram planerar vi även ”Ergonomi för taxiförare”.
Vad får man med sig när man har gått kurserna i ergonomi?
– Efter att ha gått baskursen har man med sig grundläggande kunskap om vad ergonomi är, hur kroppen fungerar samt hur den påverkas och reagerar vid belastning. Man får även generella tips och råd för att arbeta skonsamt med vanliga ergonomiskt utmanande arbetsuppgifter i transportbranschen, exempelvis att lyfta och att skjuta eller dra.
– När man fortsätter med de yrkesinriktade kurserna kan man räkna med att få till sig mer konkreta tips om hur man kan arbeta skonsamt och även en medvetenhet om vilka ergonomiska risker som kan förekomma i yrket.
Vinster med kurser i ergonomi:
- Större kunskap och ökad medvetenhet om risker
- Ökad vilja att påverka sin arbetsplats
- En säkrare arbetsplats
- Färre belastningsskador och sjukskrivningar
- Medarbetare som orkar ett helt arbetsliv
Bonusfrågan – varför är ergonomi en viktig faktor i arbetsmiljön?
– Ergonomi är en viktig faktor eftersom belastningsskador påverkar människors fysiska förmåga och kapacitet, inte bara på arbetet utan i hela deras livssituationen. Felaktiga belastning ger sällan symtom direkt utan det kan ta lång tid innan besvär och skador uppstår. Det är därför av högsta vikt att arbeta förebyggande genom ett systematiskt arbetsmiljöarbete.
Ta reda på vilka ergonomiska risker som finns i arbetet, skapa förutsättningar för att medarbetarna ska kunna arbeta skonsamt med dessa och utbilda personalen i ergonomi så att de kan förebygga onödiga belastningsbesvär och skador i tid. Det vinner alla på!