Publicerad: 17 september, 2024, kl. 15:30

Fredrik Cederlöw tog hem silver i Yrkes-VM

Flygteknikern Fredrik Cederlöw imponerade under Yrkes-VM i Frankrike och tog hem silvermedalj.

– Det känns jättebra och fantastiskt att kunna visa att man är duktig på det man gör, säger Fredrik Cederlöw från Båstad.

Under fyra dagar i Lyon har 1400 ungdomar från 69 länder tävlat om att bli världsmästare på sina jobb i Yrkes-VM, som även kallas Worldskills.

Sveriges yrkeslandslag med 25 tävlande tog hem nio Medallions for Excellence, vilket innebär att man når en hög nivå med många poäng. Fredrik Cederlöw var dock den enda som fick en pallplats med sitt silver.

– Det är kul att se hur man står gentemot resten av världen och att visa att Sverige är duktiga på detta. Visa att vi är bland de bästa i världen på flygteknik, säger han.

Fredrik tävlade i grenar som komponentbyte, tillsyn på helikopter och plåtreparationer med mera. Han är både noggrann och snabb vilket gav resultat under tävlingen där olika slags fel ska identifieras och åtgärdas.

Fredrik har alltid varit intresserad av flyg och pluggade på Flygteknikcenter i Ljungbyhed. Han är snart certifierad flygtekniker.

Fredrik Cederlöw tog också hem Best of Nation, ett pris som ges till den person som har högst poäng i sitt landslag.

– Det känns fantastiskt att få vara med i yrkeslandslaget och vi stöttade varandra hela tiden. Jag rekommenderar alla att tävla i sitt yrke. Får man chansen att tävla så gör det, för det är jättekul, säger han.

Med på plats i Frankrike var Åsa Backman från TYA. TYA är med och anordnar Yrkes-SM i flygteknik där Fredrik Cederlöw vann 2022.

– Fredrik var fantastisk. Han hade koll på tiden, var systematisk och lyckades slutföra alla moment. Konkurrensen var stenhård men han höll nerverna i styr. I många andra länder tränar man heltid inför tävlingen. Fredrik har tränat vid sidan av sitt jobb och lyckades vinna silver, säger Åsa Backman.
Hon hoppas att vinsten ska locka fler till yrket.

– Eftersom det råder så stor brist på flygteknisk personal tycker jag att det är kul att Sverige visar att vi är ett land att räkna med. Nu hoppas jag att fler får upp ögonen för det här yrket, säger hon.

Läs mer om flygteknikutbildningar här.

Dela:

Kontaktperson

Åsa Backman

Projektledare

08-734 52 41

asa.backman@tya.se