Vinnare 2024: Tannbergsskolan

Vinnare Årets transportskola 2024
Rolf Karlsson, Camilla Persson, Bo Larsson, Örjan Eriksson och Anders Almebäck Edlund är glada mottagare av diplom och prischeck. Foto: Liza Simonsson.

Tannbergsskolan i Lycksele utsedd till Årets Transportskola 2024

Priset, som delas ut för tionde året i rad, går till en skola som utmärker sig genom hög kvalitet och nytänkande inom transportutbildningen.

Ett oväntat men glädjande pris

– Fantastiskt roligt och oväntat, säger Örjan Eriksson, lärare på skolan, som var en av flera skolledare från Tannbergsskolan på plats för att ta emot utmärkelsen.

Priset delades ut under konferensen Transportkompetens som hölls i Stockholm den 2–3 oktober. Förutom diplomet fick skolan ta emot en check på 10 000 kronor från Länsförsäkringar samt en friplats till Yrkes-SM för en elev.

Tannbergsskolan var en av åtta nominerade skolor, och enligt projektledare Lena Törnstrand var det skolans engagerade lärarlag och fokus på elevernas behov som ledde till vinsten.

– Det är en bra utbildning, men lärarnas vilja att göra skillnad på ett större plan är det som verkligen sticker ut, säger Lena Törnstrand.

Skolans initiativ hyllas i motiveringen

I motiveringen lyfter TYA fram skolans arbete med kompetensutveckling, normarbete och jämställdhetsfrågor. Lena Törnstrand förklarar att det är just den typen av initiativ som gör skillnad:

– Det är precis dessa små steg som tillsammans skapar en stor effekt.

Rektor: ”Vi är bara i början av vår resa”

Rektor Camilla Persson framhåller att priset är ett resultat av målmedvetet arbete:

– Vi har arbetat hårt för att utveckla lärarteamet och höja kvalitén på utbildningen. Det här priset visar att vi är på rätt väg, men vi är bara i början av vår resa och kommer fortsätta utvecklas, både när det gäller utrustning och arbetet med eleverna.

Även skolans lärare instämmer. Bo Larsson menar att mycket har förändrats sedan han började på skolan:

– Under de år jag arbetat här har vi tagit stora kliv framåt, både utbildningsmässigt och i hur vi hanterar de utmaningar vi ställs inför.

Anders Almebäck Edlund betonar också samarbetet med de styrande på orten:

– Vi har politiker som tror på oss och arbetar tillsammans med oss. Det har varit en viktig faktor för vår framgång.

Här är hela motiveringen:

”Priset Årets Transportskola går till Tannbergsskolan i Lycksele. Utmärkande för vinnaren är hur skolan tagit stora kliv i att utveckla lärarlaget. Det handlar till exempel om initiativ för kompetensutveckling, normarbete och jämställdhetsarbete. Allt med fokus på elevens behov.
Det har gett ett lösningsorienterat synsätt som inte bara sätter elevens bästa först, utan även bidrar till ett större samhällsansvar. Skolan har ett gott samarbete med både bransch och politiker, vars gemensamma målbild tydligt resulterar i en ökad utbildningskvalitet.”

Kontaktperson

Lena Törnstrand

Projektledare/ Kansliansvarig Certifierad Gymnasial Transportutbildning

08-734 52 23

lena.tornstrand@tya.se

Dela