Ett framgångsrikt arbetsmiljöarbete bygger på kunskap, förståelse och en bra inblick i hur verksamheten ser ut.
Viktigt är att skapa en positiv samverkan mellan inblandade parter. Likaså att alla är införstådda med förutsättningar och det ansvar man har. Dessutom krävs en kännedom om gällande lagar och regler.
TYA erbjuder såväl kurser som informerande material, riktat till alla på en arbetsplats.
Har du koll inför Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur?
Från 1 januari 2025 övergår Arbetsmiljöverkets regler in i en ny struktur. Själva reglerna är i stort sett oförändrade men får nu en ny uppdelning.
Här är tre enkla steg ni kan göra
Steg 1 – Byt ut era hänvisningar
Om ni hänvisar till Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS:ar) i interna dokument behöver ni byta ut hänvisningarna efter de nya föreskrifternas namn och nummer.
Exempel där det kan finnas hänvisningar i:
- arbetsmiljöpolicyn
- policyn mot kränkande särbehandling
- övriga policys
- rutiner och instruktioner
- mallar och blanketter
- laglistor.
Arbetsmiljöverkets paragrafnyckel hjälper er att hitta de gamla föreskrifterna i den nya strukturen.
Steg 2 – Informera berörda personer
Informera de personer i företaget, till exempel skyddsombud, tjänstemän med uppgiftsfördelning eller HR, som behöver känna till den nya strukturen samt var viktiga regler för ert företag finns. Ta hjälp av Arbetsmiljöverkets presentation och film.
Steg 3 – Uppdatera TYAs verktyg
Våra verktyg kommer att vara uppdaterade när den nya strukturen börjar att gälla. Tänk på att ladda ner uppdaterade hjälpmedel från verktygen. Till exempel OSA-guiden.
Stödjande material
Arbetsmiljöverket publicerar löpande under 2024 och 2025 ämnes- och fördjupningssidor som ersätter många av de allmänna regler som tidigare fanns i föreskrifterna.
Nytt år för arbetsmiljöarbetet
Årlig uppföljning
Det är nytt år och dags att göra den årliga uppföljningen av förra årets systematiska arbetsmiljöarbete. Förutom att kontrollera att alla era arbetsmiljöaktiviteter är genomförda och fungerar som de ska är det bra att fundera över hur arbetsmiljöarbetet kan utvecklas och bli bättre.
Årshjul
Ett annat tips är att direkt i början på året gå igenom de aktiviteter som ska genomföras under året och föra in dem i ett Årshjul, exempelvis skyddsronder och medarbetarsamtal. Årshjulet gör det lättare att planera och genomföra det systematiska arbetsmiljöarbetet.
För att underlätta för våra TYA-anslutna företag låser vi upp de två pdf:erna Årlig uppföljning och Årshjul under årets två första månader på denna sida.
Läs mer om Årlig uppföljning och Årshjul i TYAs SAM-guide.
SAM-guiden
SAM (systematiskt arbetsmiljöarbete) handlar om att upptäcka och åtgärda risker i arbetet innan de leder till arbetsskador och ohälsa.
OSA-guiden
I TYAs OSA-guide finner du allt från allmän information om ämnet till fördjupningsavsnitt och praktiska hjälpmedel.
Nyheter
Har du koll på Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur?
16 december, 2024
”Att spara in på utbildning är oftast en dålig affär”
13 december, 2024
Säker förankring mot lastkaj
12 december, 2024
Nya ambassadörer inspirerar ungas karriärval
6 november, 2024