Ergonomi handlar om att anpassa arbetet till människans förutsättningar och hur kroppen påverkas av arbetet som utförs. Att arbeta ergonomiskt är att ha rätt förutsättningar i form av kunskap, effektiva hjälpmedel samt tid för att undvika skador.
Belastningsergonomi handlar om hur arbetsställningar, tunga lyft och andra förhållanden påverkar kroppen. Även om vår kropp är byggd för rörelse och aktivitet drabbas alldeles för många av belastningsskador varje år.
Risken för felaktigt utförda lyft med belastningsskador eller olämpliga arbetsställningar som belastar kroppen och på sikt leda till skador i rygg, axlar, händer och knän. Andra vanliga risker kan vara olämpliga arbetsställningar eller arbetsmoment. Riskens betydelse bedöms genom hur ofta, hur mycket och hur länge vi utsätts för den. Variation och rörelse är två ledord inom ergonomi.
Här har vi samlat information för att arbeta mer ergonomiskt och förbygga förslitningsskador.
Andra sidor om ergonomi
Relaterat material och länkar
Drar du pirror eller kärl varje dag?
"Sätt fingret på situationen!" är ett verktyg för dig som jobbar med att dra pirror eller kärl dagligen. Det är utformat som en folder du kan ha i byxfickan för att snabbt kontrollera din belastning.
Företagsanpassad kurs - Ergonomi och hälsa
Tänk efter - hur använder du din kropp i arbetet? Tunga lyft eller stillasittande arbete? Kursen lär dig att hur du ska ta hand om din kropp för att må bra.
Guide för Arbetsanpassning och rehabilitering
Både företagens och arbetstagarnas ekonomi tjänar på att arbetsplatsen arbetar förebyggande med arbetsanpassning och rehabilitering.
Ergonomi för däckmontörer
Broschyren ger kunskap om risken för belastningsskador, hur vanliga arbetsmoment kan genomföras mer ergonomiskt och vilka hjälpmedel som underlättar i arbetet.