Många gymnasieskolor med inriktning transport gör stora insatser för att rekrytera elever och säkerställa att de går ut med bra resultat. Skolorna utvecklar ofta egna idéer för att eleverna ska bli välutbildade, säkra och anställningsbara lastbilsförare.
Det vill TYA uppmärksamma med utmärkelsen Årets Transportskola – till Anders Jonzons minne.
En viktig del i utbildningen är samarbetet mellan elev, skola och APL-företag. Förutom elever kan åkeri, skolledare, föräldrar och andra intressenter nominera. Känner du till en skola som har utmärkt sig under året? Hjälp oss att lyfta goda exempel genom att lämna din nominering längre ner på denna sida.
Bra idéer behöver inte vara stora
Det viktigaste kriteriet är nytänkande och idéer som förbättrar anställningsbarhet, säkerhet och utbildningskvalitet. Även idéer som förbättrar branschkontakter och rekrytering till utbildningen rankas högt. Idéerna måste vara bra men behöver inte vara stora. Utmärkelsen består av ett diplom som delas ut till en skola varje år, och äran i att vara en förebild för andra skolor Bara en skola per år kan få utmärkelsen och konkurrensen är hård.
Friplats på Yrkes-SM
Den skola som tilldelas utmärkelsen Årets Transportskola 2025 får en friplats för en elev att tävla på Yrkes-SM i Stockholm 2026. På samma sätt får de skolor som utses till Årets Transportskola under 2026 och 2027 plats på kommande Yrkes-SM 2028.
Vilka kriterier ligger till grund för utmärkelsen Årets Transportskola?
Grundkraven för att en transportskola ska kunna tilldelas utmärkelsen är att:
Det är en gymnasieskola som har transportprogrammet och att skolan blivit nominerad samt har svarat på TYAs Skolledarenkät föregående år.
Vem som helst kan och får nominera en gymnasieskola som har transportprogrammet.
Det finstilta…
Utmärkelsen Årets Transportskola arrangeras av TYA. Syftet med utmärkelsen är att synliggöra de skolor som påvisar en positiv resultatutveckling i förhållande till TYA:s årliga Skolledarenkät. Syftet är även att stimulera en positiv utveckling av de gymnasieskolor som har transportprogrammet.
Juryn är utsedd och består av Svenska Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund. Det är juryn som utser mottagaren. Juryn gör en sammanlagd bedömning av nominerade skolor. Beslutet kan inte överklagas.
Nomineringskommittén bistår juryn och deras arbete. Deras uppgift är att ta fram en short-list om högst åtta nominerade skolor. De bistår också juryn med en rekommendation. Nomineringskommittén har en tydlig och transparant arbetsordning för att alla skolor ska behandlas lika. Det finns också en möjlighet för kommittén att kontakta skolor eller andra för att verifiera uppgivna uppgifter.
Anders Jonzon jobbade på TYA och vigde sitt arbetsliv åt att skapa hög kvalitet på gymnasiets transportutbildningar. Utmärkelsen Årets Transportskola går till en skola som jobbar i hans anda. Utmärkelsen Årets Transportskola sker i samverkan med Länsförsäkringar.
Vilka är bedömningskriterierna?
Förutom grundkraven tittar Juryn och Nomineringskommittén bland annat på;
- Antal förstahandssökande
- Antal platser i förhållande till antal förstahandssökande elever.
- Rörlighet och avhopp
- Antal elever som slutar och/eller hoppar av är så låg som möjlig.
Juryn har även att ta ställning till nominerade skolors innovationer och idéer som gynnar anställningsbarhet, säkerhet och utbildning. Juryn ska särskilt beakta innovationer och idéer som rör jämställdhet, integration och samarbete med näringslivet.
Kontakta TYA för att få mer information, del av alla bedömningskriterier och bedömningsmall.
Nominera en skola till Årets Transportskola 2025
Känner du till en riktigt bra skola, till exempel din egen? Ta chansen att nominera en skola till Årets transportskola 2025! På konferensen Transportkompetens tillkännages vilken skola som får utmärkelsen Årets Transportskola – till Anders Jonzons minne.
Här lämnar du ditt namn och e-post, skolan du nominerar och en motivering. Sista dag för nomineringar är den 25 juli.
Tack för ditt bidrag!
Tannbergsskolan i Lycksele utsedd till Årets Transportskola 2024
Priset, som delas ut för tionde året i rad, går till en skola som utmärker sig genom hög kvalitet och nytänkande inom transportutbildningen.
Ett oväntat men glädjande pris
– Fantastiskt roligt och oväntat, säger Örjan Eriksson, lärare på skolan, som var en av flera skolledare från Tannbergsskolan på plats för att ta emot utmärkelsen.
Priset delades ut under konferensen Transportkompetens som hölls i Stockholm den 2–3 oktober. Förutom diplomet fick skolan ta emot en check på 10 000 kronor från Länsförsäkringar samt en friplats till Yrkes-SM för en elev.
Tannbergsskolan var en av åtta nominerade skolor, och enligt projektledare Lena Törnstrand var det skolans engagerade lärarlag och fokus på elevernas behov som ledde till vinsten.
– Det är en bra utbildning, men lärarnas vilja att göra skillnad på ett större plan är det som verkligen sticker ut, säger Lena Törnstrand.
Skolans initiativ hyllas i motiveringen
I motiveringen lyfter TYA fram skolans arbete med kompetensutveckling, normarbete och jämställdhetsfrågor. Lena Törnstrand förklarar att det är just den typen av initiativ som gör skillnad:
– Det är precis dessa små steg som tillsammans skapar en stor effekt.
Rektor: ”Vi är bara i början av vår resa”
Rektor Camilla Persson framhåller att priset är ett resultat av målmedvetet arbete:
– Vi har arbetat hårt för att utveckla lärarteamet och höja kvalitén på utbildningen. Det här priset visar att vi är på rätt väg, men vi är bara i början av vår resa och kommer fortsätta utvecklas, både när det gäller utrustning och arbetet med eleverna.
Även skolans lärare instämmer. Bo Larsson menar att mycket har förändrats sedan han började på skolan:
– Under de år jag arbetat här har vi tagit stora kliv framåt, både utbildningsmässigt och i hur vi hanterar de utmaningar vi ställs inför.
Anders Almebäck Edlund betonar också samarbetet med de styrande på orten:
– Vi har politiker som tror på oss och arbetar tillsammans med oss. Det har varit en viktig faktor för vår framgång.
Här är hela motiveringen:
”Priset Årets Transportskola går till Tannbergsskolan i Lycksele. Utmärkande för vinnaren är hur skolan tagit stora kliv i att utveckla lärarlaget. Det handlar till exempel om initiativ för kompetensutveckling, normarbete och jämställdhetsarbete. Allt med fokus på elevens behov.
Det har gett ett lösningsorienterat synsätt som inte bara sätter elevens bästa först, utan även bidrar till ett större samhällsansvar. Skolan har ett gott samarbete med både bransch och politiker, vars gemensamma målbild tydligt resulterar i en ökad utbildningskvalitet.”
Tidigare vinnare
2023: Uddevalla gymnasium
”Skolan sticker ut med sitt systematiska arbetsmiljöarbete och särskilda engagemang kring drogförebyggande insatser.”
Kontaktperson
Lena Törnstrand
Projektledare/ Kansliansvarig Certifierad Gymnasial Transportutbildning
08-734 52 23