Att jobba i hamn – ett mångsidigt och populärt yrkesval.
Jobbet som hamnarbetare kan se väldigt olika ut beroende på vilken hantering hamnen har. Arbetet kan ske på allt ifrån containerhamnar, oljehamnar, bulkhamnar till färjehamnar. En annan vanlig arbetsplats är RoRo-hamnar (ifrån engelskans roll on, roll off) där fartyg lastar av och på sitt gods, vanligtvis utan att ta med passagerare.
Arbetet i hamnen är allt som ofta ett samarbete, där man i arbetslag löser uppgiften att angöra, lasta och lossa fartyg.
Det här yrket passar dig som:
- kan samarbeta i grupp
- vill ha ett mångsidigt och utvecklande yrke
Inriktningar
Arbetet i hamn är till vardags ett mångsidigt och utvecklande yrke. Ofta växlar man mellan flera arbetsuppgifter och hamnarbetaren behöver därför en bred kompetens inom flera områden.
Yrkesrollerna i hamnen kan vara någon av dessa:
- Kranförare
- Maskinförare
- Truckförare
- Signalman
- Trafikvakt
- Lastkopplare
- Stuffare
Vad handlar jobbet om?
Syftet med allt hamnarbete är att föra gods genom hamnen, antingen från tåg eller lastbil, ombord på ett fartyg eller vice versa. Många gånger krävs det dessutom en mellanlandning i en lagerbyggnad eller på en uppställningsplats. Din uppgift är att på ett säkert och effektivt sätt flytta saker och ting från en plats till en annan med hjälp av specialkonstruerade fordon och maskiner.
Du kan göra jobbet på många sätt, beroende på hur godset är beskaffat och hur fartygen är konstruerade. Det är främst två typer av fartyg du möter i hamnen, ro-ro och lo-lo.
Ro-ro-fartyg (roll on, roll off) är byggda för att lasten ska köras på och av. Man utnyttjar ramper i fören eller aktern och använder så kallade “tug-masters” som drar lastbilssläp eller trailers. En bilfärja är ett exempel på ett ro-rofartyg.
Lo-lo-fartyg (lift on, lift off) är konstruerade för att gods ska lastas och lossas med olika slags kranar. Den vanligaste formen idag är containerfartyg, men även bulklastfartyg hör hit.
Utbildningar som krävs
Hamnarbetet är och har länge varit en populär yrkesinriktning. Desto mer kunskap och färdighet du har desto större möjlighet finns att få anställning. Arbetet är ofta komplext och kräver en hel del kunskaper och färdigheter.
Kunskap och utbildning som ofta efterfrågas är maskin-, truck- och kranförarutbildning. En annan viktig förmåga är att kunna samarbeta i grupp. Några utbildningar är specifika för arbetet i hamn och i hamnar sker en ständig fortbildning. Ett exempel är rollen som hamnkranförare, där i stort alla nya hamnkranförare rekryteras inom hamnens anställda hamnarbetare. Utbildningen sker sedan i hamnen på hamnens kranar.
Hur blir man hamnarbetare?
Ta kontakt med den hamn du vill jobba i och se vilket behov som finns.
Investera i säkerhet – öka både produktiviteten och tryggheten
Att arbeta med stora maskiner och truckar i hamnmiljö innebär ett stort ansvar men också stora risker. För Markus Winsten, hamnarbetare och instruktör, är säkerhet inte bara en fråga om en god arbetsmiljö – det är en grundpelare för att lyckas med produktivitet och hållbarhet.
– Den tid vi satsar på en gedigen utbildning får vi igen. Med rätt säkerhetsrutiner minimeras olyckor och skador på gods, säger han.
Läs mer här
Sommarjobbet i hamnen 1991 skulle egentligen bara vara ett kort vikariat, i väntan på ett annat jobb.
– Jag älskade miljön från start och jag är fortfarande kvar, säger Markus Winsten och skrattar.
En anledning till att han fortfarande trivs handlar om att jobbet erbjuder ständig utveckling.
– Det uppstår nya utmaningar hela tiden och man måste vara kreativ. Man kör en massa olika typer av maskiner i olika situationer, den ena dagen är aldrig den andra lik.
Lägg en solid grund – från början
På senare tid har Markus Winsten också blivit instruktör och håller i internutbildningar. Deltagarna får öva i en trygg miljö, med riktiga uppgifter som speglar arbetsvardagen. Det är avgörande att lägga en solid grund redan vid utbildningen, menar han.
– Vi kan inte sätta någon på en 40-timmars truckutbildning på någon körgård och tro att de är redo för verkligheten. Det funkar inte i vår bransch, säger Markus Winsten och lägger till:
– Vi startar med körgård för att de ska lära sig reglagen men sedan behöver de träna på de verkliga momenten de ska utföra.
Med stöd av “faddrar”, som går bredvid efter att utbildningen är avklarad, säkerställs sedan att varje förare är redo innan de börjar arbeta självständigt.
Kostnaden för att skippa säkerhet
Att spara in på utbildning kanske kan vara lockande för arbetsgivare. Markus Winsten påpekar att det oftast är en dålig affär.
– Om vi skickar ut någon med för lite utbildning leder det till skadat gods, fler olyckor och sämre produktivitet. Om man summerar alla kostnaderna inser man att en ordentlig utbildning är en billig investering, säger han och fortsätter:
– Precis som med friskvård får du tillbaka flera gånger pengarna i form av högre effektivitet och färre incidenter.
Säkerhet handlar om människors liv
Markus Winsten framhåller också de mänskliga konsekvenserna av bristande säkerhet.
– Våra maskiner kan väga 100 ton. Då hjälper inte hjälm och skyddsskor om något går fel. Vi måste förstå att det handlar om liv och hälsa, säger han.
Säkerheten går alltid först och det är en kultur som genomsyrar arbetsplatsen. Genom att ständigt påminna varandra om riskerna skapas en trygg miljö där alla tar ansvar för både sin egen och sina kollegors säkerhet.
– I slutänden handlar det om att göra rätt från början. Då fortsätter du att göra rätt och skördar frukterna i form av en säkrare, mer produktiv och hållbar arbetsplats.
Utbildning som utvecklar både individ och företag
För Markus Winsten är utbildning närmast en passion och ett sätt att hela tiden utvecklas själv.
– När jag utbildar måste jag ifrågasätta mina egna metoder och förklara varför jag gör som jag gör. Det är lika lärorikt för mig som för dem jag utbildar.
Han anpassar sitt upplägg för att möta varje individs behov och betonar vikten av att kombinera teori och praktik.
– Människor är olika, och det är min utmaning som instruktör att hitta sätt att nå fram.
Hamnappen – för dig som arbetar inom hamn och stuveri
Nu finns en ny version av Hamnappen för dig som arbetar inom hamn och stuveri. Appen är tänkt som ett verktyg och stöd i ditt arbete i hamnen. Här hittar du bland annat lagar och regler, checklistor och länkar till våra kurser.
Den nya appen ersätter den gamla. För att få de senaste uppdateringarna måste du byta till den nya. Här hämtar du den nya Hamnappen.
Så här laddar du ner den till din mobil
Ladda ner Hamnappen till Iphone
- Följ länken till Hamnappen
- Klicka på ikonen ”Dela” längst ner på skärmen
- Klicka på ”Lägg till på hemskärmen”
- Klicka på ”Lägg till”
Ladda ner Hamnappen till Android
- Följ länken till Hamnappen
- Klicka på menyn (tre prickar) högst upp i högra hörnet
- Klicka på “Lägg till på startskärmen”