Det viktiga och ärliga samtalet: En nyckel till en tryggare arbetsmiljö

Magnus Nyqvist, kursledare

Hur ska du som chef agera när du misstänker att en medarbetare har problem med alkohol eller droger? Att ta upp ämnet kan kännas svårt, men det är en viktig del av ansvaret för arbetsmiljön. Kursen “Det viktiga och ärliga samtalet” ger chefer, arbetsledare och skyddsombud rätt verktyg för att hantera känsliga samtal på ett tryggt och professionellt sätt.

Kursledaren Magnus Nyqvist har arbetat med frågor kring skadligt bruk i arbetslivet i 15 år och har varit med och utvecklat kursen i samarbete med TYA. Han betonar vikten av att chefer vågar ta ansvar:
– Många chefer är rädda för att ha fel, men de kan också vara rädda för att ha rätt. Man vill inte skapa en konflikt eller trampa fel och det är därför vi ger dem konkreta verktyg. Det handlar inte om att döma eller att gissa och sätta etiketter på någon, utan om att bry sig och förhindra negativa konsekvenser både för individen och arbetsplatsen.

Enligt Magnus Nyqvist är det en vanlig missuppfattning att ett enda samtal ska lösa problemet. Istället ser han det som en process:
– Du behöver inte ha alla svar direkt. Det handlar om att ställa rätt frågor och vara tydlig med arbetsplatsens krav.

Praktisk träning ger trygghet

Kursen fokuserar på att ge deltagarna praktiska verktyg genom övningar i samtalsteknik och realistiska case. Deltagarna får spela olika roller för att träna på att hålla samtalet på ett professionellt sätt.
– Vi vet att chefer tycker att den här typen av samtal är svåra. Därför skapar vi ett tryggt forum där man kan öva utan press. Det är okej att göra fel, för det är så man lär sig.

Målet är att deltagarna ska känna sig modigare och tryggare när de väl står inför ett skarpt läge på arbetsplatsen.

Lagstiftning och arbetsgivaransvar

Att arbeta förebyggande med skadligt bruk är inte bara en moralisk fråga utan också ett lagstadgat ansvar. Arbetsmiljölagen ställer krav på arbetsgivare att arbeta förebyggande mot ohälsa (OSA) och att genomföra riskbedömningar som en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM).

– När en medarbetare inte fungerar i sitt arbete har arbetsgivaren ett ansvar att utreda orsaken. Om det till exempel rör sig om skadligt bruk av alkohol finns ett rehabiliteringsansvar, men det betyder inte att arbetsgivaren alltid måste bekosta behandling. Det handlar om att göra en bedömning och agera utifrån arbetsplatsens behov och regler. Vi reder ut allt kring lagstiftning och arbetsgivarens ansvar under kursen.

Vinsterna för företaget

Att investera i utbildning för chefer och arbetsledare ger tydliga fördelar för arbetsplatsen:

  • Tryggare chefer som vågar agera tidigt och professionellt.
  • Minskade kostnader kopplade till sjukfrånvaro och produktionsbortfall.
  • En bättre psykosocial arbetsmiljö och ökad trygghet för alla medarbetare.

– Många arbetsgivare ser detta som en investering i sina medarbetare och i en hållbar arbetsmiljö. Att hantera problemet tidigt sparar inte bara pengar, utan kan också förhindra allvarliga konsekvenser både för individen och företaget, säger Magnus Nyqvist.

Läs mer och anmäl dig till kursen ”Det viktiga och ärliga samtalet” här.

Dela