Lastsäkring-lathund
TYAs lathund som hjälper dig att beräkna din lastsäkring enligt de svenska reglerna TSFS 2017:25. Dessa regler trädde i kraft 2018. Uträkningarna i lathunden är baserad på standard EN 12195-1:2010.
I lathunden hittar du lastsäkringsmetoder samt tabeller för att utläsa hur du ska lastsäkra ditt gods vid en transport.
Länk till TYAs lathund i shopen: Lastsäkring-lathund
Tabellomvandlare
Om du använder spännband med andra värden än de som lathunden använder så har TYA tagit fram en tabellomvandlare där du kan mata in fakta på de band du använder och få fram ett korrekt resultat. Du hittar den under rubriken Tabellomvandlare.
I denna tabellomvandlare kan du som har andra värden på dina spännband än de som TYA använder i lathunden, mata in dessa och få fram ett korrekt resultat. I TYAs lathund räknar vi med spännband som har tillåten belastning LC = 1600 daN (1,6 ton) och med en förspänning av STF = 400 daN (400 kg).
Lastsäkringsfilmer: Att använda TYAs lathund för lastsäkring
Branschnorm Lastsäkring
TYA har tagit fram en branschnorm som hjälper dig att lastsäkra rätt. Den förklarar hur man i praktiken kan lastsäkra och uppfylla kraven som ställs i regelverken.
Branschnormen är en hjälp för att göra rätt när du lastsäkrar gods för transport. Förutom regler och metoder för lastsäkring finns även med avsnitt om förpackningars transportstabilitet samt krav på fordonspåbyggnader. Den tar även upp riktlinjer för instruktioner och intyg.
Lastsäkring | Instruktioner | Riktlinjer
Från den 20 maj 2018 gäller nya regler i EU för lastsäkring vid internationella transporter. I Sverige har vi redan sedan tidigare högt ställda krav och de nya reglerna innebär inga större förändringar i hur godset ska lastsäkras men vissa nyheter finns kring mängden utrustning och vilka normer som gäller för den fasta utrustningen.
Som en vägledning och för att tydliggöra vad som gäller vid vägtransport har TYA tillsammans med expertis från MariTerm AB, ett kunskapsföretag specialiserat inom transportsektorn tagit fram en branschnorm presenterad i en rapport.
Rapporten ger exempel på hur olika godsslag kan lastsäkras i enlighet med gällande regler.
Utöver de metoder som anges i denna branschnorm kan även andra lastsäkringsarrangemang användas om de uppfyller föreskriftens krav. Detta kan visas genom praktiska prov eller hänvisning till andra källor, såsom:
- Europeiska riktlinjer för bästa praxis av lastsäkring för vägtransport (EU BPG)
- IMO/ILO/UN ECE Code of Practice for Packing of Cargo Transport Units (CTU-koden)
- IRU International Guidelines on Safe Load Securing for Road Transport