Publicerad: 20 september, 2024, kl. 13:15

SAM – för att förebygga olyckor vid lastning och lossning

En ny rapport från Arbetsmiljöverket (AV) visar att det finns stora brister när det gäller lastning och lossning på byggarbetsplatser. För att minska riskerna och skapa en säker arbetsmiljö är ett systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) avgörande.
– Tänk på att TYA har många verktyg som underlättar för dig att följa lagkraven, säger Stefan Reimers, projektledare på TYA.

Olyckor inom transportbranschen kan få allvarliga konsekvenser för både medarbetare och fordon. Under lastning och lossning finns många riskmoment, något som AV särskilt uppmärksammat och ställt krav på att åtgärda. De vanligaste kraven handlar om bristande riskbedömningar, otillräckliga rutiner för arbetsmiljöarbetet samt avsaknad av handlingsplaner.

Arbeta förebyggande för att undvika olyckor

Många olyckor kan dock förebyggas genom ett väl fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete. Genom att arbeta strukturerat med SAM kan lastning, lossning och transporter på byggarbetsplatser utföras på ett säkert sätt, vilket minskar risken för olyckor och ohälsa.

– Alla lastbilschaufförer vill göra ett bra jobb och leverera, även om förhållandena för lastbilen ibland är svåra. Därför är det avgörande att arbeta förebyggande för att minimera riskerna, säger Stefan Reimers.

TYA erbjuder anpassade verktyg

TYA erbjuder anslutna företag flera verktyg som underlättar arbetsmiljöarbetet. Även om det yttersta ansvaret ligger hos arbetsgivaren, är det viktigt att arbetsmiljöarbetet sker i samverkan med skyddsombud och arbetstagare. Stefan Reimers framhåller SAM-guiden som ett utmärkt verktyg, särskilt inom riskhantering.

– Med checklistor och mallar kan företag skapa rutiner för en säker lastning och lossning. Jag tror att detta är viktigare än att enbart fokusera på tekniska hjälpmedel.

TYAs hjälpmedel för lastning och lossning

Dela: