Publicerad: 21 augusti, 2024, kl. 01:00

Transportbranschen står stark i lågkonjunkturen

Trots utmanande tider ligger anställningsbehovet i transportbranschen kvar på höga nivåer, det visar årets Trendindikator. Branschen fortsätter att expandera och det är fortsatt stor efterfrågan på nyutbildade lastbilsförare, säger Lena Törnstrand, projektledare på TYA.

I TYAs färska rapport kan man spåra en tydlig oro för hur lågkonjunktur och inflation påverkar transportbranschen, men enligt statistiken är det endast en liten differens i kompetensbehovet jämfört med föregående år. Av de tillfrågade åkeriföretagen bedömer 34 procent att de kommer att anställa de kommande sex månaderna. I antal handlar det om 2 304 lastbilschaufförer inom sex månader och 4 623 förare på helåret. Det är en liten minskning i antal jämfört med 2023 då 33 procent av företagen uppgav att de planerade att anställa 2 648 lastbilschaufförer på sex månader och 5 044 på helåret.

– Om vi tittar bakåt kan vi se att det faktiska utfallet länge varit högre än det uppskattade anställningsbehovet. Med undantag för pandemiåren har åkerierna sedan 2017 anställt i snitt 6 000 lastbilschaufförer varje år, och allt talar för att den trenden kommer att fortsätta, säger Lena Törnstrand.

Läs mer och ladda ner Trendindikatorn här.

Dela: