Stärk ditt krisstöd – en viktig investering för arbetsplatsen

Amanda Ranch och Per Calleberg, kursledare

Krisstöd kan vara avgörande när en allvarlig händelse inträffar på jobbet. Med rätt kunskap och verktyg kan chefer och arbetsledare skapa trygghet och ge medarbetare det stöd de behöver. TYAs kurs Krisstöd är anpassad för transportbranschen och hjälper deltagarna att förbereda sig för det oväntade.

Skapa trygghet genom utbildning

Att ha en tydlig plan för krisstöd är avgörande för alla arbetsgivare. Det handlar inte bara om att följa Arbetsmiljöverkets krav, utan också om att visa omsorg om personalen och undvika onödiga kostnader vid en kris.

– Om du är förberedd som arbetsgivare så signalerar du att du tar ansvar, vilket kan stärka lojaliteten hos medarbetarna och samtidigt minska sjukfrånvaro och stress, säger Per Calleberg, en av kursledarna för TYAs kurs Krisstöd.

Han och kollegan Amanda Ranch är verksamma vid Kurs och Traumacentrum och har lång erfarenhet av krishantering. Per Calleberg är även medförfattare till boken “Krishantering i arbetslivet”, som används som kurslitteratur.

Amanda Ranch påpekar att en effekt av att inte vara tillräckligt förberedd kan vara att du som chef eller arbetsledare själv kan hamna i en form av kris om en allvarlig händelse inträffar.

-Genom utbildning kan man skapa trygghet och en tydligare handlingsplan, säger hon.

Kriser som kan uppstå

Kursen fokuserar på traumatiska kriser, såsom olyckor, oväntade dödsfall, suicid, hot och våld på arbetsplatsen. Enligt kursledarna är det inte ovanligt att många företag saknar en genomtänkt plan för vissa händelser, exempelvis om en medarbetare begår suicid eller om ett brott sker inom organisationen.

– Många har en plan för vanliga arbetsplatsolyckor men har inte tänkt igenom hur de ska hantera exempelvis att en anställd blir uthängd offentligt eller begår ett brott, säger Per Calleberg.

Verktyg för att hantera kriser

En viktig del av kursen är att förstå krisreaktioner och hur olika faktorer kan påverka återhämtningen. Amanda Ranch betonar att socialt stöd är en nyckelfaktor:

– Vi kan inte alltid förutse vad en individ behöver i en kris, men vi kan se till att hjälp och stöd finns tillgängligt. Forskningen på området utvecklas också hela tiden. Tidigare fokuserade man på omhändertagande, men idag handlar det mer om att ge hjälp till självhjälp och att stödet finns kvar över tid.

En annan viktig insikt som många får när de går kursen handlar om vikten av att upprätthålla verksamheten och produktionen vid en kris.

-Vi ser ofta att chefer på olika nivåer kastar sig in och börjar hjälpa till men att ingen behåller det strategiska perspektivet. Det är lätt att tappa rollfördelningen, vilket kan skapa stress och mer förvirring i organisationen.

Vad får deltagarna med sig?

Kursen ges under en heldag. Deltagarna får med sig teoretiska kunskaper och konkreta verktyg för krisberedskap och krisstöd, såsom:

  • Fördjupad förståelse för hur de kan ge rätt stöd vid en kris.
  • Kunskap om olika typer av krisreaktioner och hur bemötandet påverkar.
  • Insikt i vanliga misstag och hur man undviker dem.

För företag som skickar medarbetare innebär detta:

  • Bättre beredskap för att hantera kriser.
  • Möjlighet att mildra effekterna av en kris.
  • Mental förberedelse och en tydlig plan för att minska psykiskt lidande.
  • En tryggare arbetsmiljö för alla.

– En vanlig kommentar från deltagare är att det här är livskunskap, som de använder i såväl arbetslivet som privat, sammanfattar Amanda Ranch.

Läs mer och anmäl dig till kursen ”Krisstöd” här.

Dela